Руските футболни власти наказаха ЦСКА Москва с малка глоба, след като феновете на отбора отправиха расистки нападки през уикенда в мача срещу Зенит Санкт Петербург.

Информации в медиите и антидискриминационната група FARE по-рано заявиха, че привържениците на московчани са отправяли маймунски скандирания след попадението на бразилския нападател Малкъм в събота. Дисциплинарната комисия на Руския футболен съюз реши да „глоби ЦСКА Москва със 100 000 рубли за дискриминационни обиди от привържениците на клуба спрямо играч от привниковия отбор“, се казва в изявление на официалния сайт.

Мачът беше един от първите в Руската Премиерлига, която се завърна миналия уикенд след тримесечно прекъсване поради коронавируса, независимо от факта, че пандемията далеч не е приключила и някои състави са под карантина. Подписал със Зенит през 2019 след само един сезон в Барселона, Малкъм не за първи път става обект на расизъм, дори от фенове на тима от Санкт Петербург, които бяха срещу привличането на чернокож играч.

Антидискриминационната група Fare Network, която следи инцидентите от подобно естество на футболни мачове, похвали решението на местния футболен съюз. „Разбираме, че новата обстановка по стадионите с по-малко фенове по трибуните прави расистите по-лесно разпознаваеми“. Под настоящите правила само домакинските фенове имат право да посещават стадионите, ако спазват социална дистанция и не проявяват симптоми на вируса.