Румънският първодивизионен футболен клуб Рапид Букурещобяви фалит. Столичният отбор има сериозни дългове, които не може да обслужва.

"Предприехме процедура по обявяване в несъстоятелност. Правим всичко възможно, за да спасим клуба", обяви основният акционер Джордже Копош.

Рапид, който е трикратен шампион на Румъния, е сред деветте клуба, който са заплашени със санкция от УЕФА заради неплатени задължения към играчи, персонал, данъчни власти и други отбори.

"Разликата между приходи и разходи е 5 милиона на година. Това е ужасно", коментира президентът на отбора Константин Зота.

Обявяването на фалит на практика означава, че Рапид, който достигна до финала за Купата на Румъния през май, ще загуби професионалния си лиценз и от следващия сезон ще трябва да се състезава в аматьорския футбол.

"Ако те обявят фалит, няма да получат лиценз за следващия сезон", категоричен е президентът на румънската футболна лига Думитру Драгомир.

Драгомир допълни, че общо седем отбора от елита са заплашени от финансов колапс заради дългове. Той не съобщи имена, но според местните медии става въпрос за Динамо Букурещ, Петролул Плоещ, Брашов, Университатя Клуж, Турну Северин и Глория Бистрица.

Драгомир е притеснен дори за финансовото състояние на двата водещи клуба в страната - лидерът в класирането и участник в групите на Лига Европа Стяуа Букурещ и шампионът ЧФР Клуж, който все още има шансове да се класира за осминафиналите в Шампионската лига.

"Притеснен съм за Стяуа и ЧФР, който също имат финансови проблеми. Не знам как те ще бъдат решени", каза той.