Защитникът Рафаел Маркес тренира на пълни обороти с мексиканския национален отбор за първи път след пристигането на тима в Южна Африка. Той се контузи миналата седмица по време на контролната среща на мексиканците с Италия, спечелена от тях с 2:1.

Мексико открива Световното първенство с мач срещу домакина на турнира - Южна Африка. Президентът на футболната федерация на централноамериканската страна Хустино Компеан заяви, че отборът е малко нервен, но готов за първенството. В сравнение с останалите финалисти, Мексико изигра най-много контролни срещи преди началото на турнира - 12. От тях тимът на селекционера Хавиер Агире е спечелил осем, в две е завършил наравно и в две е претърпял поражение.

След като участието в мача на откриването за Маркес е почти сигурно, Агире има две въпросителни в стартовия състав. Едната касае плеймейкърът Андрес Гардадо, който преди година беше несменяем титуляр, но в момента се намира в слаба форма и постоянно търпи критики от Агире. В доста от срещите той го пускаше накрая или пък го сменяше. Другият въпрос е свързан с вратарския пост и дилемата е между 37-годишният Оскар Перес и 13 години по-младият Гийермо Очоа. Атаката ще бъде поверена на младите и амбициозни Хавиер Ернандес, Карлос Вела и Джовани дос Сантос.

Президентът на Мексико Фелипе Калдерон пристига в деня на мача на откриването, за да подкрепя своите от трибуната. Освен това той ще има и среща с Джейкъб Зума, президент на Южна Африка.