Израелската Висша лига по футбол вече има първия трансджендър съдия. По този повод бе проведена пресконференция, на която Саги Берман обясни на репортерите, че се счита за жена и е променила името си на Сапир.

„Винаги съм се виждала като жена, още от много ранна възраст. Първоначално не знаех как да го оприлича, как да го нарека, но винаги женската страна на нещата ме е привличала“, започна размишленията си тя.

„Като мъж бях успешен. Дали в съдийската асоциация, в училище или с момичетата. За семейството ми също бях мъж, но когато оставах сам, бях жена. Разделях тези светове, защото разбирах, че обществото няма да ме приеме, няма да е на моя страна. Затова продължих да живея така до 26 години“, признава Берман.

„В крайна сметка реших да изляза, за да покажа на света коя съм. Първо за себе си, за благосъстоянието ми, но и заради близките ми, за да не ме гледат как страдам“, продължава реферът.

„Не им позволих да ме виждат как се мъча, но в последните дни преди да застана пред вас, както и в изминалите месеци, не бях на себе си. Затова днес съм тук. Сигурна в себе си, уверена, че това е правилното решение. Искрено се надявам, че обществото ни ще се подобри, ще бъде добро и ще показва приемственост във всички сектори и за всички полове“, допълва още съдията.

Берман споделя, че е свикнала да бъде тормозена от фенове на игрището и дори е чувала сексистки викове, но това не я е спряло.

Тя е един от топ арбитрите в лигата. В последните месеци е преминала през хормонално лечение, но въпреки това не е била понижена да свири по-нискоразредни мачове.

През март в медиите се появи информация, че един от съдиите в първенството сменя пола си от мъж на жена, но без да се издава името.

Израелската футболна асоциация изрази пълната си подкрепа към Берман и вече се консултира с УЕФА и ФИФА как да се отнасят към трансджендър реферите.