Стартът на Шотландската Висша лига този уикенд може и да не се състои, заради заплаха от стачка на местната Асоциация на съдиите.

Местната футболна централа трябва да се срещне днес, за да обсъди проблема, тъй като реферите искат увеличение на заплатите си с 39 процента.

Медиите на Острова разкриват, че арбитрите са получили обещание за 600 лири на мач – или увеличение с 25 процента – от новия сезон, но „мъжете в черно” натискат за 800 лири.

Реферите и представители на Шотландския футбол са се срещнали в понеделник, но не са стигнали до каквото и да е било споразумение, съобщава „BBC Sport”.

„Очакваме ситуацията да се разреши скоро”, обяви говорител на местната Футболна централа.

„Разговарях с доста рефери и трябва да призная, че заплахата от стачка е налице. Те искат доближаване на доходите на съдиите от Норвегия, Холандия, Белгия и Гърция”, добави той.

„В Норвегия, арбитрите взимат 1200 лири на мач, в Шотландия – 575 лири. Нашите съдии не искат толкова, колкото взимат в Норвегия, но желаят все пак да получат адекватно възнаграждение. Те тренират по две-три вечери на седмица, отделят доста от времето си, за да се подготвят за даден мач. Заради тези неща искат да реалистично заплащане”, посочи още говорителят на Шотландската Висша лига.