Битката в холандската Ередивизи от известно време е надбягване на два коня. Като единият леко поизостава. Казано по друг начин – другият пък не спира да галопира, бяга без грешка. Този уикенд предстои поредния кръг на надпреварата, след който ще останат точно десет до края. ПСВ води на Аякс със седем точки. И е много, но не и невъзможно много. Още повече, че в един от последните кръгове предстои пряк сблъсък. Да, домакин ще бъде ПСВ, но в подобни дербита в Холандия всичко винаги е допустимо. До тогава – надеждата на преследвачите от Аякс ще бъде да се постопи мъничко разликата. А това минава през грешки от страна на ПСВ.

Въпросът и на този уикенд е – не е ли дошло време именно за нещо подобно? Тимът от Айндховен е в достатъчно дългата серия от седем поредни победи. След загубата от Аякс в началото на декември миналата година, ПСВ все още под сътресение допусна и едно равенство три дни по-късно срещу Грьонинген. Тогава за последно отбора на Филип Коку допусна, дори и минимална грешчица. Само победи, голяма част от тях не чак толкова убедителни, но напълно достатъчни за тази разлика в момента. В съботната вечер от 20:45 в ефира на MTel Sport 2 е домакинтството на ПСВ Айндховен срещу Хееренвеен.  На пръв поглед абсолютно неразумно е да се смята, че фаворитът би сбъркал точно пък в този мач. Но гостите са корав тим, от средата на таблицата, все още с живи амбиции за попадане в зоната за допълнителните плейофи за Лига Европа. И понякога точно подобен тим отбори бъркат в колесницата на големите. Време ли е за грешка или просто ни се иска интригата в Ередивизи да се завърже още малко, преди решителните кръгове и последното дерби за сезона?

Йерун Зут боксира за ПСВ

източник: БГНЕС

Разбира се, ако говорим за хипотетична грешна стъпка от страна на ПСВ, то съвсем спокойно можем да очакваме и такава на преследвача Аякс. Още повече, че тима от Амстердам гостува на Цволе – пети във временното класиране с равен брой точки с четвъртия Фейенорд. Домакините изглежда твърди в позицията си, до която стигнаха след поредица от добре изиграни мачове, донесли им достатъчно количество точки. Приемането на тим от ранга на Аякс не би ги притеснило, още повече че вече стана ясно – дори равенствата за първите два тима биха се приели за голяма стъпка встрани от пътя. Мачът е в неделя от 17:45, отново в ефира на MTel Sport 2, като единственото предимство за Аякс е, че ще знае какво е сторил предишния ден ПСВ и това до известна степен ще определи допълнителната мотивация.

Третият мач в програмата на MTel Sport 2 отново е в неделя, по традиция ще видим и двубоя на шампионите от Фейенорд. Отдавна загубили битката за първото място, всъщност ротердамци този сезон почти не я бяха започвали. Тимът дори отстъпи позиции от място в Шампионска лига, сега е в битка в по-долните зони. Подобно представяне винаги крие рискове при прогнозиране. Домакинството на Хераклес от 15:30 е точно в тази категория – неведнъж през последните месеци червено-белите допускаха техните фенове да си тръгват разочаровани от домакинските мачове. Любопитната призма може да бъде, че това е първият от двата поредни мача у дома, а следващия ще бъде срещу ПСВ. До след седмица!