Европейската футболна асоциация (УЕФА) взе решение да промени начина, по който ще бъдат определяни трите участващи отбора в турнира Лига Европа от квотата за феърплей. Досега първите три държави в ранглистата на УЕФА получаваха по едно място, което пък се определяше от националната асоциация според вътрешното й класиране. 

Решението ще бъде официализирано на заседанието на изпълкома на 1-и май и ще влезе в сила от сезона 2016/2017, съобщава официалната страница на организацията. Има промяна и в самия регламент за изчисляване на коефицентите за феърплей, което реално ще направи три рейтинга: общ рейтинг на асоциациите с най-висок показател, най-голям прогрес за текущия сезон (този показател ще отчита най-голямата положителна промяна в сравнение с предходната година) и поведение на зрителите (годишен рейтинг на федерациите по този критерий). 

Именно първенците във всяка от тези три нови категории ще получават местата в Лига Европа от сезон 2016/2017.  

"Новият регламент за разпределяне на квотите за фейърплей е измислен, за да съдейства за развитието на отношенията между футболистите, представителите на отборите и привържениците. Този нов етап от развитието на кампанията за феърплей е важен момент от проекта на УЕФА "Респект" и трябва да подчертае, че честната игра и уважението са жизненоважни съставки от развитието на футбола, коментира директорът за състезанията в УЕФА Джорджо Маркети. /БТА