Аржентина ще сложи край на сложната система за провеждане на първенството и за определяне на изпадащите отбори, която се определя на базата на калкулиране на точките от последните три сезона. Това обяви днес Клаудио Тапия, президент на Футболната асоциация на страната.

Системата, която е особено популярна в Южна Америка и известна като "промедиос", ще бъде извадена от употреба в Аржентина през 2021-а година. Но в същото време Тапия не обяви с какво точно ще бъде заменена досега използваната формула. Пълният списък от промени и мерки, включващи реформи на втората и третата дивизия, регионалните лиги и премахването на забраната за посещение на поддръжници в някои мачове, би трябвало да се обявят през март, каза още Тапия.

"Струва ми се, че това са промените, които са необходими във футбола. Също така трябва да направим първенствата ни да изглеждат по-професионално и там създадем по-голяма стойност на продукта, който имаме", каза той в изявление, публикувано на сайта на Аржентинската футболна асоциация. Първата лига на страната е от 28 отбора, като през миналата беше от 30 и разделена на две подгрупи по 15.