Португалският гранд Бенфика може да се окаже изхвърлен от Примейра Лига, след като срещу клуба започна разследване в корупция. От клуба обявиха готовност да оспорят всякакви обвинения от подобен характер, които ако бъдат доказани, биха довели до изхвърлянето на клуба от местния елит.

Името на „лисабонските орли” изскочи за първи път в голямото разследване през януари тази година, когато от прокуратурата на страната обявиха за разследване срещу техния президент – Луиш Филипе Виейра. Той се счита за един от участниците в корупционна схема, в която участват още високопоставен съдия и други 9 души, петима от които бяха задържани в полицейска акция. Акцията започна дин по-рано, когато специализираните служби направиха изненадващ обиск във финансовото министерство. Тогава бяха претърсени както офисите на Бенфика, така и домът на Виейра.

Сега от офиса на главния прокурор на Лисабон заявиха, че подвеждат и клуба по отговорност за опитите да домогване до разследвания на магистрати, касаещи „орлите” или техните съперници в първенството.

В момента съдия трябва да реши дали събраните от обвинителите доказателства са достатъчни за стартирането на процес. Ако се стигне до такъв, издаването на присъда би могло да отнеме години предвид пословично бавната португалска съдебна система.

Като реакция на случилото се от Дисциплинарния комитет към Португалската футболна федерация обявиха, че са стартирали собствено разследване, след като обвиненията на прокуратурата станаха публично достояние. Последните се отнасят до последните 2 сезона в Примейра Лига.

Бенфика е участник в груповата фаза на Шампионската лига през настоящия сезон.