Испанският национален отбор трябва да счупи 22-годишна магия, ако иска да се класира на полуфинала на Европейското първенство в Австрия и Швейцария.

„Ла фурия” претърпя три загуби с дузпи в четвъртфиналите на големи първенства, играни на 22 юни. Отборът загуби от Белгия на Световното първенство в Мексико през 1986 г. след 1:1 в редовното време и продълженията.

10 години по-късно Англия ги отстрани след 0:0 на „Уембли”, като Фернандо Йеро и Мигел Анхел Надал пропуснаха от бялата точка.

През 2002 г. домакините от Южна Корея победиха при изпълнението на единайсетметрови удари, след като съдията отмени два гола на испанците в редовното време и продълженията.

22 юни обаче не е щастлив ден и за италианците. На Европейското първенство през 2004 г. в Португалия те бяха елиминирани още в груповата фаза въпреки победата си над България в последната минута. Тогава Швеция и Дания завършиха 2:2 и се класираха с повече отбелязани голове в директните двубои от италианците.

На същата дата през 1988 година Италия загуби полуфинала на Европейското първенство в Германия от СССР след 2:0 за руснаците в Щутгарт. На голям футболен турнир Испания още не е отстранявала Италия, като изключение правят само Олимпийските игри. Ще има ли поредна загуба с дузпи за испанците, или четвъртият път е на щастие?