Австрия и Швейцария са две добре организирани държави домакини на Европейско първенство. Както в почти всяка точка на света и тук не липсват българите, като в Австрия те определено на повече. По време на визитата ни в Линц се срещаме с професор Димитър Дунков, който вече 16-а година живее и работи на австрийска земя.

Дунков е бивш преподавател в Пловдивския университет, но през 1992 година заминава за Залцбург, където преподава Българистика и български език повече от 11 години, а от 5 е в Линц. В момента проф. Дунков работи за Института за Германистика в Залцбург, Института за Нова История в Пасау и Висшето народно училище в Линц. Освен това всеки месец в последните 4 години подготвя и предаване на български и немски език в Радио „Фро”, като програмата се казва „Радио България-Линц” и е насочена към българите в Австрия.

Освен всичко друго Димитър Дунков е и футболен фен, като признава, че не е пропускал да гледа мачовете на големи първенства от Мондиал ‘62 в Чили.
Професор Дунков се съгласи да даде специално интервю за Гонг със своето виждане за Европейското първенство и отношението на Австрия и австрийците към него.



- Проф. Дунков, с какво Европейското първенство промени австрийците?

- Европейското първенство въодушеви австрийците. Виждате, че почти на всяка кола има австрийско знаме, има ентусиазъм и до вчера надежда поне за четвъртфинал. Определено повдигна самочувствието особено преди срещата с големия брат Германия. Едно приповдигнато настроение и по-голяма отвореност към света.

- Това първенство жегна ли австрийците или просто е поредното развлечение в добре уредения им живот?

- Какво е това уреден живот, това е относително нещо. На пръв поглед е много красиво, спокойно и уредено, но и напрежението не е по-малко отколкото в България. За по-голямата част от австрийците Европейското първенство безспорно е едно изживяване, за което се говори вече втора година. В общи линии възможностите за културно развлечение са толкова големи, че първенството се вписва в многообразието от възможности за развлечение. Аз мисля, че за тази година това е най-важното събитие за австрийския обществен живот.

- Кога започна да се говори повече за Европейското първенство при обявяването на домакинството или през последните месеци?

- Последната година започна по-усилено до се говори. Все пак Австрия не е световна футболна сила и бих казал едно от джуджетата. Австрия е на 92-ро място в ранглистата на ФИФА. Съвсем друго е когато стане дума за алпийски ски. Тогава страната е в много по-голям подем и въодушевление, отколкото едно европейско първенство по футбол. Преди мача с Германия обаче австрийците показаха, че обичат футбола и за тях това е едно изживяване.

- Забелязахме, че голяма част от австрийците слагат на автомобилите си и австрийското, и немското знаме. Има ли вражда на терена между тях или е по-скоро приятелство?

- За вражда не може да се говори особено в спорта. Има уважаван съперник. Все пак Бавария е на 100 км. В културно отношение няма различия. Голяма част от австрийските граждани са немци по произход, а и много немци работят в Австрия. Виждате какво е по стадионите – няма вандализъм.

- Икономически промени ли се Австрия около Европейското първенство и очакват ли домакините сериозни печалби?

- Бих казал, че промените не са много големи с изключение на реконструкцията на някои стадиони. Плановете на местната власт в Линц да се реконструира и този стадион не се реализираха, тъй като градът не получи домакинство на първенството. Следейки пресата печалбата, що се отнася до ресторанти и локали, от туризъм е умерена и то в градовете домакин. Имаше и протести от страна съдържателите на заведения за смъкване на данъците, тъй като печалбата е много по-малка от очакваната и много от тях работят на загуба, но във Виена и Залцбург е нещо друго.

- Следите мачовете, какво ви изненадва?

- Гледам мачове от Световното първенство в Чили през 1962 година. На това първенство не съм пропуснал мач. Очаквах повече от вече бившия европейски шампион Гърция, поне по-голяма ангажираност. Приятна изненада е Холандия. Виждам го като единия финалист, въпреки че при холандците може да се очаква и спад във формата. Немският отбор постепенно набира скорост, което е типично за немците. След първите няколко мача те подобряват играта си. Изненада ме тази дързост, с която турския отбор успя да обърне един загубен мач. Десет минути преди края всичко бе отписано, но показаха невероятна психика и стигнаха до успеха. Изненадва ме в негативен план съдийството. Няма мач, в който да не се допускат груби фрапантни грешки. Вчера на мача Австрия - Германия реферът искаше да стане център на внимание и го направи. Няколко засади, неотсъдени дузпи в мачовете. Тук ФИФА трябва да вземе мерки за съдийството, тъй като това хвърля сериозна сянка върху първенството.

- По-близо сте до Австрия, отколкото до България, но все пак възможно ли е и ние да организираме един такъв форум?

- България рано или късно ще получи такъв форум. Ние сме страна с футболни традиции. Всичко зависи от икономическата ситуация в България. Българинът обича футбола и рано или късно се надявам да израсне нова генерация като тази в средата на 90-те и началото на 70-те години и дано получим шанса да организираме поне едно Европейско първенство. Аз мисля, че ние можем да се справим.

- Кой ще е новият Европейски шампион?

- Според мен това трябва да бъде Холандия поне по показаното до момента.