Известният със страстта си по футбола президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва хвърли вината за слабото представяне на националния отбор върху английската Висша лига. Държавният глава не бе особено дипломатичен в опита си да стресне тима на „кариоките” преди световните квалификации. Той похвали специално работата и усърдието на младата аржентинска звезда Лионел Меси.

Според Лула да Силва, умопомрачителните суми, които английските клубове дават на младите бразилски играчи, пречат на развитието им. „В момента наблюдаваме едно трудно поколение,” заяви той пред вестник „Фоля де Сао Паоло”. „Играчите стават невероятно популярни, преди да са дораснали за славата. Те печелят много пари, преди дори да са доказали, че са добри.”

„В националния отбор на Бразилия има футболисти, които са резерви в отборите си в Англия,” продължи с обвиненията президентът на Страната на кафето. „Трябва да променим възприятието, че за да постигне успех, един играч задължително трябва да премине в клуб от чужбина.”

Бразилия е едва на пето място след шест кръга в световните квалификации от зона Южна Америка, като само първите четири получават право да играят на Мондиал 2010.

Лула да Силва вярва, че неговите граждани ще се представят далеч по-добре, ако следват примера на Лео Меси. „Според мен, Меси е най-добрият играч в света,” заяви той. „Ако загуби топката, той тича след нея, и или си я връща, или извършва нарушение. Когато нашите футболисти загубят топката, те стоят със скръстени ръце.”