В средата на ноември ще стане ясно окончателно какво се случва с президента на УЕФА Мишел Платини и отстраняването му от поста. Тогава Спортният арбитражен съд в Лозана ще има последната дума и ще обяви дали французинът трябва да изтърпи 90-дневното си "изгнание" от позицията, която заема.

"Окончателното решение ще вземе Съдът в Лозана. Всеки има право на справедлив процес и възможността да изчисти името си", каза генсекът на УЕФА Джани Инфантино на пресконференция след извънредното заседание на изпълкома на централата.

"Но има и друго. Това изтичане на информация предварително е много лошо нещо. Знам, че медиите се радвате, че първи научавате за такива неща, но разберете, че е в правото на обвинения първи да научи в какво го винят, а не да разбира от вас."

"Това може да повлияе на решението на Спортния съд и да оклевети един човек. Ние обаче вярваме в безпристрастността на съда и вярваме, че подобно нещо няма да му повлияе", сподели още Инфантино. 

Както е известно, Платини, президентът на ФИФА Сеп Блатер и генералният секретар на ФИФА - Жером Валке бяха отстранени от футбола за 90 дни заради разследване за корупция. На днешния изпълком всички делегати на 54-те страни-членки на УЕФА гласуваха доверие и пълна подкрепа за Платини.

Самият Платини не присъства заради забраната от етичната комисия на ФИФА да се занимава с футбол за 90 дни. Говореше се, че през това време постът му ще бъде зает от президента на Испанската футболна федерация Анхел Вияр, но той отрече. 

Малко по-късно стана ясно, че има вариант президентът на Холандската футболна федерация Михаел ван Прааг да замени Платини като кандидат за шефското кресло във ФИФА.