Последното издание на Делойт “Годишен преглед на финансовото състояние на световния футбол”, разкрива, че за първи път в историята на професионалните клубове премиите намаляват. В доклада също се посочва, че отборите остават, до голяма степен, най-печелившите сред останалите в световния футбол, с над 1.95 млрд. евро приходи на 20-те топ клуба.

Дан Джоунс, Съдружник в Групата «Спорт и финанси» на Делойт, коментира: «През последните десет години сме свидетели на средно годишно покачване от 20% в нивата на премиите. Намалението от 3% в общата стойност на премиите на професионалните клубове (базирайки се на данните от сезона 2004/2005) представлява рязък контраст. Последните ни анализи сочат, че балансът между приходи и разходи се подобрява, като това се отнася не само за Англия, но и за Европа като цяло. Необходимостта да «спасим клубовете от самите тях» чрез определяне на таван на заплатите сега изглежда далеч не толкова важна, както беше преди пет години.»

В доклада също така се разглеждат способностите и възможностите на професионалните клубове в сравнение със световните им конкуренти. Алан Шуайцър, Старши консултант към Групата "Спорт и финанси" на Делойт, пояснява: "Докато германската Бундеслига и италианските клубове от серия "А" направиха най-голям скок по отношение на приходите си, съответно с над 17% и 16%, английските професионални клубове са все още начело в тази класация. Професионалните клубове печелят равномерни доходи от разлики в цени, курсове и др. като те са от различни източници и клубове и печалбата им е по-голяма от тази на европейските им конкуренти. Да се надяваме, че представянето за Световната купа в Англия ще отрази постигнатите бизнес и финасови успехи".

“Годишен преглед на финансовото състояние на световния футбол 2006 г.” - основни заключения:

“Голямата петорка” на Европейската лига генерира 54% от общо 11.6 млрд. евро приходи на Европейския футболен пазар. Сред най-добрите са английската футболна лига (1.97 млрд.евро), италианската (1.34 млрд.евро), германската (1.24 млрд.евро), испанската (1.03 млрд.евро) и френската (0.7 млрд.евро).

Клубовете на Германия (17%) и Италия (16%) бяха с най-високи нива на приход за сезона 2004/2005г. в сравнение с 1% за английските професионални клубове.

В допълнение към английските професионални клубове тези в Италия (спад с 2%) и Франция (спад с 3%) също регистрираха намаление в общия размер на разходите за премии през 2004/2005 г. Сред лигата на “Голямата петорка” нивото на премиите спрямо това на приходите продължава възходящата си тенденция от последните години.

Английските клубове са сред най-печалившите в Европа, следвани от германските. За 2004/2005 г. беше постигнат рекорд – 14 клуба отчетоха печалба преди данъци.

Приходите, натрупани от клубовете на Шампионската лига, възлизащи на 453 млн. евро, затвърждава шестото й място сред най-големите в Европа непосредствено след “Голямата петорка”, както и внушителните 198 млн.евро преднина от втория по-големина в европейската лига (Италианската серия “Б”).

Пол Раунзли, Директор в Групата «Спорт и финанси» на Делойт, доразвива дискусията по този въпрос: «Нашите очаквания са английските клубове да продължат да водят в световните финанси. Новите телевизионни реклами и сделки ще увеличат приходите с над 2.5 млрд.евро през 2007/2008 г. Докато основна част от приходите се очаква да бъде изразходвана за играчи, също така се предвиждат допълнителни инвестиции в общата дейност на клубовете, които да гарантират още по-голям успех за в бъдеще.