Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави тази вечер Русия с избирането й за домакин на световното първенство по футбол през 2018 г.

'Искам да отправя искрени поздравления към Русия, която днес бе избрана за домакин на световното футболно първенство през 2018 г. Очаквам Русия да вдъхнови света през 2018 г.", посочва в той в поздравителна телеграма.

"Зная много добре колко руският народ обича футбола и съм сигурен, че това ще бъде един много голям турнир с фантастична атмосфера", добавя той в телеграмата, цитиран от пресслужбата на Европейската комисия.

Поздравленията на Жозе Мануел Барозу към Русия по такъв, строго погледнато, спортен повод са донякъде изненадващи. Обяснението вероятно трябва да се търси в това, че те се изпращат в навечерието на срещата на най-високо равнище Европейски съюз - Русия.

Форумът е насрочен за 7 декември в Брюксел. За участие в него е поканен руският президент Дмитрий Медведев, а Европейският съюз ще бъде представен от своя председател Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия. Високопоставени европейски източници вече заявиха, че очакват на срещата да се набележат качествено нови насоки в развитието на двустранното сътрудничество.