Международният съвет на футболните асоциации (IFAB) е организацията, която се занимава със законотворчеството във футболния свят. Този орган прави промените и нововъведенията в правилата на играта.

Новите идеи, които са били обсъдени, обхващат най-любопитните теми във футбола. Гласуването на предложенията обаче ще се състои на 2 март 2019 година, а новите правила могат да влязат в сила от 1 юни. Вчера, по време на заседание на борда, са били обсъдени следните промени:

  • Промяна при смяна на играчи. Футболистите да излизат от най-близката аутлиния, вместо да търсят техническото пространство. Целта е да се намали загубеното време при смените.

  • Предложението на IFAB е за отхвърляне е идеята за изпълнение на дузпи след редовното време или продълженията във формат „ABBA”. T.e.редуването на отборите да става по схемата АВ ВА АВ ВА, вместо АВ АВ АВ АВ и т.н., както е сега.

  • Детайлно описание на определението за игра с ръка, особено в случаите с неумишлено действие.

  • Да се разреши на вратарите да поставят само единия си крак върху голлинията по време на изпълнение на дузпи. Към момента, според правилата, на линията трябва да са и двата крака на стража.

  • Да се наказват официалните лица на отбора (не само треньорския щаб) с жълти и червени картони.