Вечното дерби на сръбския футбол между отборите на Цървена Звезда и Партизан ще се играе по програма в събота, като на стадиона ще бъде допусната публика, но ще има сериозни мерки за сигурност.

Сръбският шампион Партизан поиска по-рано тази седмица предстоящото съботно дерби с Цървена Звезда да се играе без публика или при засилени мерки за сигурност, но след среща днес между футболните власти в западната ни съседка и полицията е било договорено 10 000 полицаи да охраняват мача.

От сръбската федерация обявиха изявление, подписано от представители на двата гранда: "Ние сме наясно с рисковете, които са много по-големи след последните събития. Бяхме уверени от властите, че те ще направят всички по силите си да няма насилие и нарушаване на законите".

Цървена Зведза води в класирането на сръбския шампионат с 22 точки от 8 мача, на три пред Партизан, който е на второто място. Насилието в Генуа на мача Италия - Сърбия пък бе причина за притесненията.

Насилието в Италия избухна след като фенове на Цървена Звезда нападнаха клубния автобус на "плавите" и се опитаха да наръгат вратаря на Партизан Владимир Стойкович, който е юноша на "звездашите", но играе под наем при вечния съперник от Спортинг Лисабон.

Мачът по програма е на стадиона на Цървена звезда - популярната "Маракана", който е с капацитет 60 хиляди места. С оглед на съображения за сигурност бе решено на стадиона в събота да присъстват само 20 хиляди запалянковци.

След осем изиграни мача в сръбското футболно първенство Цървена звезда е лидер с 22 точки, с три повече от Партизан, който е на второ място и с амбиции да спечели трета поредна шампионска титла на Сърбия.