Словенските футболни национали бяха посрещнати като герои в столицата Любляна, след като днес се завърнаха от Световното първенство в Южна Африка. Въпреки че отпаднаха в предварителната група С, играчите се наслаждаваха на незапомнена до днес признателност на обикновените хора.

Повече от 2000 души ги чакаха на летището в Любляна рано сутринта, а 10 хиляди души се изсипаха на площада в центъра на града. Феновете викаха "Вие сте нашите герои" и скандираха имената на всеки от футболистите.

"Винаги съм знаел, че цялата нация е зад нас и ни подкрепя, но наистина такова посреща не съм си и представял, коментира нападателят Миливое Новакович, сига играч на Кьолн, а преди две години и половина голмайстор на българското първенство.

"Може би няма смисъл да говорим дали сме изпълнили чисто спортните си цели на това Световно първенство. Според мене по-важното е, че има хармония между играчите, подкрепа от страна на феновете и внимание от държавната власт, които са важните предпоставки за по-нататъшните успехи на словенския футбол, коментира селекционерът Матяж Кек.

Президентът на Словения Данило Туск ще приеме в резиденцията си отбора по-късно днес. Словенците отпаднаха с 4 точки в група С на Мондиал 2010, след като победиха Алжир с 1:0, завършиха 2:2 със САЩ и отстъпиха с 0:1 на Англия.