Камерунецът Иса Хаяту и испанецът Анхел Мария Вияр ще ръководят съответно Световната футболна федерация (ФИФА) и Европейската (УЕФА) като изпълняващи длъжността президент след отстраняването за 90 дни съответно Сеп Блатер и Мишел Платини. 

Комисията по етика на ФИФА наложи наказания за по 90 дни на Блатер, Платини и на генералния секретар на ФИФА Жером Валке. Тримата са разследвани в корупционния скандал, който се вихри във върховете на световния футбол от края на месец май. 

Според Устава на ФИФА, вицепрезидентът с най-сериозна възраст поема управлението на федерацията при отсъствие на титулярния президент. Това е камерунецът Хаяту, който е и президент на Конфедерацията на Африка по футбол (КАФ). 

Вияр пък поема УЕФА, тъй като е първи вицепрезидент и е в структурите на централата посочен като първа опция за заместник на Платини. Но и при Вияр нещата не са много чисти, тъй като някои медии твърдят, че той ще бъде следващият разследван поради нарушения от финансово естество при общата кандидатура на Испания и Португалия за домакин на Световното първенство през 2018-а година.

От Комисията по етика за момента не потвърждават подобни неща. Но пък в същото време според ФИФА , и според хората от въпросната комисия, отстраняването на Платини от длъжност не означава, че автоматично той трябва да бъде свален от изборите за глава на световната футболна централа. /БТА