Клубът от португалската Суперлига Униао Лейрия напусна първенството два кръга преди края, тъй като остана без футболисти, информира БТА.

Според новия правилник на ФИФА, играчите имат право да си разтрогнат договорите по всяко време на годината, ако им се забавят заплатите с два или повече месеци. Така в Униао Лейрия оставаха само с осем играчи с договори, след като останалите масово напуснаха.

Миналата седмица Съюзът на професионалните футболисти в Португалия обяви, че 16 души от Лейрия вече са прекратили договорите си заради забавяне на заплатите за повече от два месеца. Във федерацията до момента са получили 13 запитвания от играчи за спиране на трансферните права на Лейрия, докато не бъдат изплатени заплатите.

"При тази ситуация ние предпочитаме да извадим отбора от първенството и да изпаднем без игра, се казва в официалното изявление на клуба. В последния кръг те излязоха само с осем професионалисти и един аматьор- общо девет души, при домакинския си мач с Фейрензе и загубиха с 0:4. Въпреки това, президентът на клуба похвали деветимата за смелото поведение, което демонстрирали на терена.

От Португалската футболна лига все още не са потвърдили официалното напускане на Униао Лейрия. В последните два мача този отбор трябва да играе с Бенфика и с Насионал (Мадейра) - отбори, които се борят за титлата или за участие в Лига Европа.

Така Бенфика и Насионал получават неочаквано предимство, тъй като ще запишат по три служебни точки.

Според правилника на ФИФА, на противниците им до края трябва да бъдат присъждани служебни победи с по 3:0, но ако пък бъде взето решение да се анулират резултатите на Униао Лейрия с всички, за да има справедливост, то тогава най-много ще бъде облагодетелстван Брага. Брага загуби от отказалия се вече отбор и при такава операция няма да им бъде отнето нищо от актива.

От Португалската футболна федерация (ФПФ) заявиха, че напускането на Лейрия удря много сериозно по репутацията на страната.

Ако всичко това с Лейрия се потвърди, значи е дошъл един много лош момент за португалския футбол, коментира президентът на ФПФ Фернандо Гомеш пред журналисти.

Иначе Лигата като истински администратор на професионалния футбол заяви, че ще изучи опита с Лейрия и ще се опита да създаде механизми за предотвратяване на подобни случаи и за в бъдеще.

Два кръга преди края на първенството начело в класирането е Порто с 69 точки и почти докосва титлата. На 2-а позиция е Бенфика с 63 точки, пред Брага с 59 и Спортинг с 56.