Португалският национален отбор по футбол не успя да постигне определената за задължителна победа над Полша в евроквалификация и завърши 2:2. Спечелената само една точка допълнително ще затрудни допълнително задачата на иберийците да се класират за еврофиналите, тъй като вече изостават с четири точки от лидера в група А Полша, и на две от втория Финландия. Все пак португалците имат и мач по-малко от двата си основни опонента.

Двубоят в Лисабон на „Естадио да Луш” бе изпълнен с обрати, повечето от които се случиха през второто полувреме. Първите 45 минути преминаха сравнително спокойно, с превес на домакините. Въпреки това Полша бе отборът, стигнал първи гол в мача. Точно минута преди почивката Мариуш Левандовски разстреля Рикардо от непосредствена близост, след добра контраатака.

Това попадение дойде тъкмо навреме за португалците и техния наставник Луиш Фелипе Сколари, за да променят играта си и да излязат още по-мотивирани през второто полувреме.

Натискът на домакините бързо даде резултат и в 50-та минута Нуно Гомеш изведе Маниш на стрелкова позиция и халфът не пропусна за изравни. Гомеш, Шимао и Кристиано Роналдо непрекъснато опитваха да организират опасни атаки, но така и не стигаха до ново попадение. Португалците претендираха и за неотсъдена дузпа за нарушение срещу Гомеш в наказателното поле, при което съдията Роберто Росети си замълча.

Смяната на Нуно Гомеш с по-младия и по-свеж Рикардо Куарешма даде резултат в 73-та минута. Тогава крилото на Порто центрира перфектно към Кристиано Роналдо, а звездата на тима с прецизно воле оплете топката в мрежата на Артур Боруц за 2:1.

И когато вече всичко отиваше към една изстрадана, но заслужена победа за Португалия, 60000 на стадиона се смълчаха от втори гол на гостите. В 88-та минута Яшек Крижиновек изненада Рикардо, като изстреля топовен шут към него и вратарят не успя да отреагира.

Така двубоят завърши наравно 2:2 и постави Португалия в неудобното положение да търси само победи до края на квалификационния цикъл. Следващата среща на Роналдо и компания е в сряда като домакин на Сърбия, Полша гостува на Финландия.

Класиране в група А:

1. Полша 20 точки

2. Финландия 18

3. Португалия 16

4. Сърбия 15

5. Белагия 10

6. Армения 8

7. Казахстан 6

8. Азербайджан 5