Осигурилият си вече място на четвъртфиналите на Евро 2008 тим на Португалия не си даде много зор в двубоя срещу отпадналия от надпреварата домакин Швейцария и логично загуби с 0:2.

Новият мениджър на Челси Луис Фелипе Сколари направи цели осем промени в титулярния си състав, като от двубоя с Чехия в стартовите 11 бяха само вратарят Рикардо и бранителите Пепе и Пауло Ферейра, а на пейката останаха играчи като Кристиано Роналдо, Деко, Рикардо Карвальо, Шимао и Нуно Гомеш.

В 18-ата минута португалците можеха да открият резултата след хубав удар на бранителя Пепе, но топката срещна напречната греда на вратата на Паскал Цюбербюлер.

В 25-ата минута португалският вратар Рикардо бе поставен под обстрел, но ударите на Волантен и Валон Бехрами не успяха да достигнат до целта.

Фернандо Мейра успя да порази швейцарската врата в 36-ата минута, но попадението на капитана на Португалия в този мач бе отменено заради засада.

В 53-ата минута Нани излезе очи в очи срещу стража Цюбербюлер, но топката отново уцели напречната греда, а изстрел на Инлер от домакините в 64-ата също срещна рамката на вратата.

В 71-ата минута Швейцария отбеляза първия си гол на Евро 2008, след като Ерин Дердюк намери в наказателното поле Хакан Якин, който от движение пласира топката между краката на вратаря Рикардо.

Седем минути преди края Мейра фаулира Транкило Барнета в наказателното поле на Португалия и австрийският рефер Конрад Плауц посочи бялата точка. Авторът на първия гол Якин бе безкомпромисен при изпълнението на дузпата и с удар в горния ляв ъгъл удвои резултата.

Швейцария зарадва на прощаване феновете си в Базел с победа с 2:0, а Португалия очаква съперника си на полуфинала, който ще бъде някой измежду триото Германия, Австрия и Полша.

Другият отбор от Група А, който продължава напред е тимът на Турция, драматично обърнал Чехия с 3:2, след като падаше с 0:2 15 минути преди края. Момчетата на Фатих Терим срещат на четвъртфинала Хърватия.