Португалия разкова КНДР със 7:0 в среща от група G на Мондиал 2010 и показа, че няма да пази нищо за последния мач с Бразилия. Селесао вече се класира, но на път да сторят същото са и португалците, макар и само с четири точки в актива си до момента.

Корейците вече могат да стягат куфарите си, защото вече нямат шанс за класиране, без нито една точка в актива си. В последния си двубой от групата, КНДР играе с Кот Д`Ивоар.

Още десетина минути може би щяха да са достатъчни на Португалия да подобри рекорда за най-голяма победа на Мондиал. Досега най-разгромният успех е достигал до девет попадения разлика между два състава. Момчетата на Карлош Кейрош показаха, че са си взели поуките от първия мач в групата срещу Кот Д`Ивоар, завършил наравно без голове, а и самият селекционер бе направил промени в състава си, залагайки в атака на Уго Алмейда, а на пейката останаха Лиедсон и Деко.

Освен седемте гола, иберийците треснаха и две греди, по една в двете полувремена. През първите 45 минути Северна Корея всъщност не стоеше зле на терена, и под проливния дъжд азиатците хитро опитваха да изненадат съперника с коварни далечни удари. Още в седмата минута Рикардо Карвальо се включи в атака, и засече центриране с глава. Ударът му срещна страничния стълб, след като Мьон Гук Ри увисна в рамката.

Последва натиск на корейците, и четири удара прелетяха опасно покрай Едуардо. В крайна сметка обаче късметът се оказа на страната на Португалия, и в 29-та минута Раул Мейрелеш откри резултата. Той бе изведен добре в пеналта на КНДР, и под плонжа на вратаря без да мисли прати топката в мрежата от шест-седем метра. Отново той можеше да покачи в 34-та минута, но шутът му мина покрай вратата.

Така първото полувреме приключи при скромното 1:0, и нищо не вещаеше, че истинският дъжд ще бъде заменен от порой от голове след почивката.

Само за седем минути – между 53-та и 60-та – португалците нанизаха три попадения и убиха интригата. Алмейда и Мейрелеш комбинираха отлично пред наказателното поле на КНДР, преди последният да пусне към Шимао, който отбеляза от малко разстояние за 2:0. Три минути по-късно, след рейд на Коентрао отляво, той центрира към наказателното поле, и там от десетина метра с глава Уго Алмейда заби топката в мрежата. Час игра бе необходим за тежкото 4:0. След бърза атака на Роналдо отляво, капитанът намери Тиаго, който реализира за Португалия от границата на наказателното поле.

Оттам вече Северна Корея изглеждаше тотално съсипано, и позволяваше на европейците да правят каквото си пожелаят пред пеналта и вътре в него. Кристиано Роналдо отчаяно искаше да вкара гол, но в 71-та минута гредата му попречи. Шест минути след като се появи в игра, Лиедсон вкара за 5:0 в 81-та, а Роналдо най-после си отдъхна, с малко куриозно попадение в 87-та. Крайният резултат 7:0 оформи Тиаго в последната минута от редовното време, преди португалците да чуят щастливи сигнала на чилийския рефер.

Последните срещи от Група G са на 25 юни от 17 часа.