Камерунската футболна легенда Самуел Ето'о, който е президент на местната федерация, се забърка в нов скандал. В страната бе публикуван разговор, който той е провел в началото на годината с президента на клуба Виктория Юнайтед, който тогава се състезава във втора дивизия, но наскоро получи промоция за висшата лига на Камерун.

Порталът Camfoot публикува текстовете и само за няколко часа те разтресоха из основи футбола в  тази страна.

Разговорът, проведен между Ето'о и президента на Виктория Юнайтед - Валентин Гвайн, е по повод мач на отбора му на 30 декември. В 86-ата минута на двубоя Гвайн нахлува на терена и прекъсва срещата при резултат 0:1, несъгласен със съдийските отсъждания. 

В телефонния разговор от 2 януари Гвайн търси Ето'о, за да му се оплаче. 

"Има неща, които можем да направим, но трябва да бъдеш много дискретен, братко", казва му президентът на федерацията и допълва: "Още дори не съм имал време да се прибера вкъщи и да работя с президента (на асоциацията на съдиите), защото не мога да се обадя директно на съдиите и да им кажа да внимават. Но мога да работя с президента им."

Според портала, Ето'о е уверил Гвайн, че Виктория Юнайтед ще получи промоция за елитната дивизия, тъй като Гвайн му е помогнал в кампанията му за президентския пост.

"Бъди спокоен, даваме ти трите точки и отстраняваме съдията. Но нека поне да се върна в Камерун", обещава му тогава бившият футболист  на Барса и Интер. "Пристигам на 3 (януари) през нощта. Така че ще се видим в офиса на 4-ти. Но така или иначе ще изключа този съдия“.

По време на разговора Самуел Ето'о настоява срещата да остане извън полезрението на обществеността и медиите: "По-добре е да се виждаме дискретно. Дори да организираме два дни, да поканим жените си в Яунде, да се срещнем дискретно, да поговорим и да си тръгнем". Освен това той казва, че е важно да се разбираме с президента на лигата, тъй като "той има властта и оттам, той със своите комисии, ще може да отстрани дори президента на съдиите“.

Виктория Юнайтед спечели шампионата на втора дивизия през април, с което си осигури промоция в най-високото ниво. Това се оказва второто изкачване на клуба, откакто Ето'о възобнови работата си, тъй като през 2020 г. отборът беше в трета дивизия. 

Вратарят Идрис Юсуф пък беше отстранен от отбора в средата на сезона, след като призна, че тимът е фалшифицирал мачове, за да спечели първенството, във вирусно аудио, което изпрати на свой приятел.
За Самуел Ето'о това не е първият скандал, в който се забърква. По време на световното в Катар той нокаутира фен с шут в главата и бе жестоко порицан за постъпката си.