Съвместната кандидатура на Полша и Украйна бе одобрена за домакинство на Европейското първенство по футбол през 2012 година. Решението бе оповестено от президента на УЕФА Мишел Платини в кметството на Кардиф, Уелс.

Изпълнителният комитет на УЕФА стигна до решението си, след като разгледа обстойно трите кандидатури, стигнали до финалната фаза – съвместните на Полша/Украйна, Хърватия/Унгария и самостоятелната на Италия. На тайното гласуване за избора на домакин нямаха право да дават вот представителите на Италия и Украйна - Франко Караро и Григорий Суркис. Така в гласуването участваха общо 11 члена на комитета и Мишел Платини.

Украинската мегазвезда Андрий Шевченко лично пристигна в Кардиф, за да подкрепи кандидатурата. Преди да обяви решението на централата пък Платини пожела кураж и бързо оздравяване на Диего Марадона, който отново бе приет в болница.

По четири стадиона в Полша и Украйна ще приемат мачове от Евро 2012. От полска страна това са съоръженията в Гданск, Познан, Варшава и Вроцлав, а в Украйна – в Днипропетровск, Донецк, Киев и Лвов.

Финалът почти сигурно ще е на Олимпийския стадион в Киев, който събира 75 000 зрители.

Нито Полша, нито Украйна до момента е приемала голямо състезание, въпреки че и двете държави имат традиции във футбола.

Полша има бронзови медали от Световните първенства през 1974 и 1982 година, докато украински футболисти играеха основна роля в шампионския отбор на СССР от Евро 1960.