Полицията в Ротердам използва водни оръдия и направи 64 ареста след прояви на насилие между привърженици преди игралия се при закрити врати сблъсък от Ередивизи между Фейенорд и Аякс в неделя.

Повечето от въпросните лица били задържани заради притежание на димни бомби. Полицията използвала водни оръдия, за да разпръсне „няколко дузина“ фенове близо до стадион „Де Кайп“ в пристанищния град. Мачът се проведе без публика заради новите коронавирусни рестрикции, наложени в събота, въпреки че полицията сподели, че отборите са били посрещнати от „много хора“, когато пристигнали на стадиона.

„Много димни бомби бяха хвърлени“ по онова време, добавиха от служителите на реда. Според нидерландската информационна агенция АНП, група от 100 до 150 души хвърлила димни бомби и бутилки по полицията. Срещата приключи с успех на Аякс с 2:0. Фейенорд има репутация на някои от най-насилствените привърженици в Европа. Познати хулигани бяха идентифицирани по време на размириците, които удариха града през януари и в края на ноември.

Нидерландия влезе в нов локдаун в неделя за коледните празници в опит да бъде спряна петата вълна от коронавируса и силния прогрес на варианта Омикрон. Нидерландският премиер Марк Рюте обяви в събота, че всички магазини, които не са от първостепенна важност, културни и развлекателни места трябва да затворят до 14 януари, докато училищата ще затварят поне до 9 януари.