На 8 март 1949 година е роден героят на Перу и бивш играч на Барселона Уго Сотил. Перуанецът играе като нападател или атакуващ халф, а уменията му се топката често са сравнявани с тези на великия Джордж Бест. За съжаление обаче, той има голям порок - алкохолът. 

Именно той му пречи по време на цялата му кариера и води до спад във формата му.

Сотил прави професионалния си дебют през 1968 година за Мунисипал, където отбелязва 49 гола за 5 сезона. 

След това обаче, се превръща в звезда, преминавайки в Барселона. В първия си сезон там, рамо до рамо с легендата Йохан Кройф, помага на отбора да спечели титлата - първата титла на Барса в Ла Лига след 14 години суша.

Проблемите с алкохола обаче отново се появяват и това проваля втория му сезон при каталунците, като той губи титулярното си място и е заместен от новия в отбора Йохан Неескенс. Все пак той успява да си възвърне доверието на треньора и се представя по-добре през сезон 1975/76.

Заедно с националния отбор на Перу, за който има 62 мача, той постига едно от най-големите си постижения. 

Събитието е Копа Америка 1975, Перу се изправя срещу Колубия в битка за трофея. Сотил няма нито един записан мач по време на турнира, тъй като Барселона отказва да му даде разрешение да играе.

Испанският тим обаче го пуска да защитава цветовете на страната си във финалния и най-важен мач. Футболистът каца в Каракас и отива на стадиона директно от летището, докато съотборниците му вече загряват. 

Срещата завършва 1:0 в полза на... Перу. А авторът на единственото попадение, въпреки липсата на подготовка, е Уго Сотил. Той се разписва в 25-ата минута след разбъркване пред вратата и това се оказва достатъчно, за да направи Перу шампион.

След Барселона, играчът се връща в родната си страна и минава през Алианца Лима, където печели титлата, след това отива в Индепендиенте Меделин, Мунисипал и Еспартанос.