Малко преди да навърши 58 години след тежко боледуване в Генуа (Италия) почина бившият вратар на Партизан (Белград) и на югославския национален отбор по футбол Петар Борота. Роден на 5 март 1952 година в Белград, Петар Борота е вратар последователно на ОФК Београд и Партизан, а през 1979 година преминава в английския Челси за 70 000 лири. Има 4 мача с фланелката на националния отбор на Югославия.

Петар Борота е вратар, който може да направи невероятни спасявания, но и да допусне гол от невероятно глупави положения. Ексцентричният Борота често напуска вратата и дриблира противниковите играчи, или пък най-неочаквано хвърля топката назад зад напречната си греда. Това го прави култов герой за запалянковците на Челси и те го провъзгласяват за играч на годината на клуба за сезона 1980-1981 година.

Безброй епизоди на терена потвърждават неговия култов статус между любителите на футбола, а един от тях е запечатан завинаги в популярния сръбски филм "Когато порасна ще бъда кенгуру". В самия край на мач за купата, когато е почти сигурна победата на Челси, сръбският вратар се хвърля в едната посока, след това се хвърля в обратната посока, после се изправя и театрално хваща топката, но каскетът му пада зад голлинията. Запалянковците на Челси бурно аплодират Борота, а той най-спокойно преминава голлинията и отива да си вземе каскета.

Съдията надува свирката и посочва центъра. Автогол!? Още една легендарна грешка на Петар Борота - във вечното дерби между Партизан и Цървена звезда в един момент Борота, мислейки че съдията е свирил някакво нарушение, най-спокойно оставя топката на земята и маха на публиката. Нападателят на "звездашите" Милош Шестич поема топката и ходом влиза в мрежата на Партизан. Резултатът става 3:1 за Звезда. . .

Когато полузащитникът на Партизан /Белград/ Чава Димитриевич се лекува в белградска болница, Борота го посещава, но на излизане обърква етажите и попада в психиатричното отделение. Без да се смущава Борота разглежда болните от психиатричното отделение, но когато иска да излезе, го спира санитар с внушителни размери: - Къде отиваш? - Навън.

- Няма начин! - Как да няма начин, бе, аз съм Петар Борота, вратарят на Партизан.

- Знам, знам. Тук всеки втори е Драган Джаич, лявото крило на Цървена звезда. . .