Във вторник вечерта Йозеф Венглош, най-голямата личност в историята на словашкия футбол, си отиде от този свят, малко преди да навърши 85 години. Венглош е роден на 18 февруари 1936-а година в Ружомберок и играе основно в отбора на Слован Братислава като полузащитник.

Личната му визитка е пълна със забележителни факти - като помощник-треньор на Чехословакиязлатен медал на европейското първенство през 1976 г. и бронзов медал на европейско първенство през 1980 година. Също така е европейски шампион с отбора до 23 години (1972 г.).

Венглош се гордее с факта, че е първият треньор извън Великобритания той ръководи английския клуб в най-високото състезание на Острова- Астън Вила през сезон 1990/91.

Освен това е бил начело на Селтик (Шотландия), Фенербахче (Турция), Спортинг (Португалия), Ичихара ДЖЕФ Юнайтед (Япония), имаше честта и да стане селекционер на родната си Словакия, вече като независима държава след падането на комунизма.

С любимия си Слован (Братислава) успява да прекърши доминацията на прашките грандове и два пъти да вдигне шампионската титла на Чехословакия.

Бил е настнавник на отбори в Малайзия и Австралия, където пак печели трофеи. Пет пъти е бил канен да ръководи Сборния отбор на звездите на света в бенефисни и благотворителни мачове.

Единственият треньор, който два пъти е класирал Чехословакия на Световно първенство, а когато не е бил на скамейката е член или ръководител на техническите комисии на УЕФА и ФИФА.

Венглош е бил национален треньор не само в родината си, но и на още Австралия, Малайзия и Оман.

Първият му прякор е Лоло, тъй като получава целувка от Джина Лолобриджида, когато като капитан на младежкия отбор на Слован (Братислава) получава шампионската купа от силния турнир във Виареджо.

Носител е на Диамантения орден на УЕФА и на Медала за заслуги към футбола на ФИФА. В крайна сметка той става пророк у дома, в Словакия е обявен за футболен треньор на 20 век. Той е член на Словашката футболна зала на славата.