Почина ключовият свидетел в корупционния скандал на ФИФА

Чък Блейзър източник: Gulliver/GettyImages

Чък Блейзър източник: Gulliver/GettyImages

Бившият футболен функционер Чък Блейзър почина на 72-годишна възраст, обявиха неговите адвокати.

Блейзър бе ключовият свидетел в корупционния скандал на ФИФА и помогна много за скандалните разкрития, свързани със световната централа. Самият той бе главно действашо лице в тях като доклад на етичния комитет на Конкакаф през 2013 показа, че той е получил повече от 20 милиона долара под формата на комисионни, такси и наеми от организацията между 1996 и 2011. Блейзър имаше рак и не успя да се пребори с коварната болест.

Той бе генерален секретар на футболната асоциация на Северна и Централна Америка. През 2013 Блейзър се обяви за виновен в обвинения за корупция, пране на пари и данъчни измами. През 2015 той бе изхвърлен от всякакви футболни дейности.

"Много сме тъжни от кончината на нашия клиент и приятел Чък Блейзър", написаха адвокатите в изявление. "Неговото нарушение, за което той пое пълна отговорност, не разваля положителното влияние на Чък върху международния футбол."

Между 1997 и 2003 година Блейзър бе в изпълнителния комитет на ФИФА, а в този период е прибрал нерегламентирано внушителни суми.

През 2011 футболният функционер бе арестуван, след като пет поредни години не бе подавал данъчна декларация, а в последствие получи предложение за сделка като свидетелства срещу корупционните практики във ФИФА.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 

Други