Бившият халф на Португалия - Фернандо Шалана е починал на 63-годишна възраст, съобщиха от бившия му клуб Бенфика. Шалана е сред звездите в отбора на Португалия, достигнал до полуфиналите на европейското първенство през 1984 година във Франция. 

„Фернандо Шалана, нашият малък гений, си отиде от този свят на 63 години в ранните часове на сряда, 10 август. Едно от великите и вечни имена в историята на Бенфика, той се присъедини към клуба на 15-годишна възраст и я представлява първо като играч за 13 сезона (1874-1984 и 1987-1990) и след това, за много години, като технически елемент, свързан с футбола. В този момент на скръб, флагът на Бенфика е вдигнат наполовина на стадион „Да Луж“ и в кампуса на отбора“, се казва в изявление на двукратния европейски клубен шампион.

През 1976-а, на 17 години и 25 дни, той става най-младият футболист в португалския елит. С Бенфика е би шест пъти шампион на страната, има две титли и две Купи на Франция с Бордо, преди да се завърне в Бенфика. Той приключва кариерата си на 33 години след кратки престои в Беленензеш и Ещрела Амадора. Шалана бе познат и с прякора си Шаланикс поради мустаците си, които наподобяваха тези на героя от комиксите Астерикс.