Динамо Загреб започна с победа мачовете в Група D на Лига Европа. Хърватите се наложиха с 4:1 над Фенербахче и така грабнаха трите точки и лидерската позиция след първия кръг. С равен точков актив със състава от Загреб е Спартак Търнава, който надви Андерлехт, но по-лошата голова разлика остава словаците на втората позиция.

Динамо влезе силно в двубоя, като поведе след 16 минути игра. Марио Гавранович изигра съществена роля за организирането на една чудесна атака, при която топката бе пратена към Иван Шунич. Последният преодоля Харун Теким и откри за 1:0.

В 27-ата минута Изет Хайрович засече подаване в пеналта и разстреля Теким за 2:0.

Десет минути по-късно Динамо можеше да оформи класическа преднина, но удар на Емир Дилавер се отби в левия стълб.

През втората част турският тим намали на 1:2. Това се случи в 47-ата минута, когато Роман Нойщетер бе оставен непокрит при едно центриране от корнер и така върна надеждите на гостите. Но не за дълго.

Динамо Загреб

източник: БГНЕС

В 57-ата минута Дани Олмо се пребори за една топка в наказателното поле, като комбинира с Хайрович, който за втори път записа името си сред голмайсторите – 3:1.

Крайното 4:1 оформи Олмо след точно час игра. Той получи от Стоянович отдясно и след като овладя в наказателното поле, с удар леко под диагонал увеличи преднината на домакините.

До края на двубоя двата състава си размениха по още няколко положения, като гостите имаха нелоша възможност в 85-ата минута, когато Ислам Слимани бе близо до попадение, но не насочи прецизно изстрела си и така той се оказа лесна плячка за Доминик Ливакович.

В другия двубой от тази група Спартак Търнава се наложи минимално над Андерлехт - 1:0 . Матей Оравец отбеляза единствения гол през второто полувреме.

Иначе гостите от Белгия бяха по-активният състав на терена, като създадоха по-чистите положения в мача, но така и не успяха да материализират нито едно от тях.

Около десетина минути преди домакините да поведат, гостите можеха да открият, но изстрел на Франсис Амузу разтресе напречната греда.

Така в 79-ата минута при центриране от корнер на Ерик Грендел, топката бе пратена при далечната греда, където Оравец бе оставен непокрит и така той  реализира за 1:0.

Ето и пълното класиране в Група D след първите срещи:

  1. Динамо Загреб 1 мач 3 точки
  2. Спартак Търнава 1 мач 3 точки
  3. Андерлехт 1 мач 0 точки
  4. Фенербахче 1 мач 0 точки