Турция е на полуфинал на Европейско първенство и ще играе с Германия. Южната ни съседка за трети пореден път показа, че който не се предава винаги може да очаква късмета да кацне на рамото му. Всички упрекват националния отбор на Турция, че само се защитава и едвам се промъква напред, но резултатите говорят за съвсем различно нещо. Може би наистина Фатих Терим винаги играе с едно наум в защита, а напред каквото стане, но поне засега в атака нещата винаги се получават и то в най-точния момент.

Получи се в последните минути срещу Швейцария, когато турците за първи път показаха своя характер. Срещу Чехия се видя истинската мощ на Турция, като само в рамките на 15 минути Нихат и компания отбелязаха три гола и се класираха за четвъртфинала срещу Хърватия. А в мача с „шахматистите” Фатих Терим се прояви като голям гросмайстор и на пръв поглед изглеждаше, че Турция ще отпадне, но Императора очакваше дузпите и въпреки че не ги гледаше много, добре знаеше, че неговите момчета са по-опитни и по-големи пердета и ще отстранят своя съперник.

Фатих Терим показа на своя колега Славен Билич как се води мач. Императора спокойно може да вземе и прякора лисица, защото от самото начало на мача бившият треньор на Милан и Галатасарай имаше едно на ум за дузпите, докато Билич изобщо не бе мислил за тях. Дори след изравнителното попадение на Семих Сентюрк стана ясно, че Турция се класира за полуфинала, а причината за това бе, че Билич се караше със съдията Роберто Росети, докато Терим надъхваше своите за последното действия в мача. Освен всичко друго хърватският селекционер този път бе подведен от младите си звезди, които психически рухнаха и това също можеше да се очаква.

Турция излъга Хърватия, а дали футболистите на Терим са играли слабо и защитно, по-добре да не коментираме, защото победителите не ги съдят. Хърватите оставиха много добро впечатление на Европейското първенство, но съдбата бе решила да спре техния поход до четвъртфиналите.

Сега пред Турция се изправя едно далеч по-трудно препятствие – Германия. Разбира се Бундестима е сочен за фаворит и това е очаквано с оглед и осъкатения състав на Фатих Терим. Но както е популярно напоследък да се говори - мечтите са безплатни.

Турция върви по стъпките на Гърция от Евро 2004 и това би трябвало да притеснява в някаква степен Йоаким Льов. Преди четири години воденият от Ото Рехагел отбор се класира за четвъртфиналите, след като излезе като втори в група с Португалия, както това вече сториха и турците. И гърците ги обвиняваха в защитен и грозен футбол, но на тях не им пукаше и накрая вдигнаха трофея. Футболистите на Фатих Терим също са упреквани, че не играят атрактивен футбол, а само се защитават. Преди четири години Гърция отстрани един много силен отбор в лицето на Франция и Чехия, а Турция вече отстрани Хърватия и сега идва голямата хапка Германия, която трябва да преглътнат Нихат и компания.

Определено Германия е по-класният отбор, но напрежението на полуфинала ще лиши Льов от това предимство. За Бундестима винаги се говори, че играе до последния съдийски сигнал, но тази максима важи в пълна степен и за Турция.

Най-голямото притеснение за Германия е, че в полуфинала ще загубят почти всички свои предимства и ще трябва да се надлъгват с Турция, а Императора Терим е майстор в тези неща.