Невероятна премия ще получат футболистите от руския национален отбор при класиране на финала на Европейското първенство. Ако „сборная” отстрани Испания тази вечер, всеки един от момчетата на Гуус Хидинк ще стане с 1,1 милиона евро по-богат.

За сравнение: италианските футболисти прибраха по „едва” 250000 евро за световната титла през 2006 година. Гърците пък си разделиха по 750000 за евротитлата през 2004-та.

По спечелени пари от Европейското руснаците със сигурност вече са европейски шампиони. По 500000 евро получиха те само за преминаване на групата. За успех на 1/4-финала, както и на 1/2-финала се полагат по нови 300000. Премията за финала ще бъде научена в петък, ако „сборная” се класира за двубоя с Германия.

Но кой плаща тези огромни суми?

Преди всичко руските олигарси като Роман Абрамович, собственик на Челси и спонсор на ЦСКА Москва, Леонид Федун, собственик на Лукойл и Спартак Москва. Освен тях голям дял за премиите има енергийният концерн Гаспром, който е спонсор на Зенит и на немския Шалке.

Милиардерите и държавата имат двоен интерес към руския футболен успех.

Първо, това помага за по-добрия имидж на страната в чужбина. Второ, по този начин играчите вдигат своята цена и могат да бъдат продадени по-скъпо след Европейското първенство. Само за нападателите Аршавин (от Зенит в Барселона?) и за Павлюченко (от Спартак в Реал Мадрид?) се дискутират суми над 40 милиона евро.

Интересното е, че до загубата от Испания с 1:4 тези премии не са били на дневен ред. Едва след това представители на милиардерите са се срещнали с мениджъра на отбора Виктор Онопко за разговори.