Напливът на чуждестранни футболисти в Англия ще обезличи местните клубове, предупреди президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Мишел Платини, който вече месеци наред се опитва да прокара правило за задължителен брой от шестима футболисти, родени в държавата на отбора.

"Искате ли в Ливърпул шефът да е арабски шейх, треньорът да е бразилец, а деветима от футболистите да са африканци? Къде в това откривате Ливърпул? Трябва да създадем някои нови правила", заяви Платини.

Девет от 20-те английски елитни клубове имат за собственици чуждестранни инвеститори. Това е проблем, който Платини засегна при визитата си в Европейската зала на славата на Английския национален футболен музей.

"Футболът е популярна игра благодарение на идентичността, която носи. Ако има хора от Катар, а не от Ливърпул или Манчестър на терена, тогава какви са тези клубове? Трябва да се направи нещо, което да накара всеки да инвестира в собствената си държава. Не ме засяга, когато някой купи Роналдо, Пеле, Марадона или Робиньо. Проблем става, когато се осъществяват трансфери на деца", допълни Мишел Платини.