Бившият президент на УЕФА Мишел Платини отново разкритикува системата за видеоповторения, която в последно време получава редица нападки от треньори, играчи и привърженици. 64-годишният Платини сподели, че е бил против технологията още от самото начало и за една по-добра и честна игра са нужни единствено по-добри съдии.

„Казах го още от първия ден, футболът не може да бъде арбитриран чрез видео. Обявих се против технологията особено във вида, в който се използва", сподели трикратният носител на Златната топка пред италианския ежедневник „Кориере дело Спорт". „Телевизионният екран изкривява цялостното възприемане на отделни инциденти. Футболът е контактен спорт, има редовни интервенции, които, ако преминат през филтъра на телевизора и се забавят, водят до неприемливи интерпретации. Даден фаул трябва да бъде оценен и преценен в реално време", допълни Платини, който през януари стана личен съветник на президента на ФИФПро - световната асоциация на професионалните футболисти, Филип Пиат.

Системата за видеоповторения е критикувана от някои и за това, че решенията биват вземани твърде бавно, от което според Платини страда публиката и футболистите. „ВАР убива емоцията от отбелязването на гол, задължава играча да празнува пет минути по-късно или дори два пъти в някои случаи. За една по-справедлива игра, не се нуждаем от ВАР, а от по-добри съдии", допълни Платини, който изтърпя забрана да заема каквито и да е футболни постове, след като бе установено, че е получил нерегламентирано плащане от два милиона франка от тогавашния президент на ФИФА Сеп Блатер. /БГНЕС