Президентът на УЕФА Мишел Платини и управляващото тяло Г 14 на водещите тимове в Европа са близо до стигане на споразумение, което ще предостави възможност на сдружението да участва по сериозно във вземането на решения относно развитието на играта.

В миналото Платини бе призовал Г 14 да се разформирова, но групата на 18-те гранда сега ще се разшири на 77 клуба и ще замени Европейския клубен форум на УЕФА.

„Големите отбори смятат, че Форумът, който има 102 члена, е не ефективен пазар за приказки”, каза Брайън Алекзандър.

Както се знае членове на Г 14 са Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Арсенал.

Челси най-вероятно ще откаже поканата да се присъедини към организацията, но Нюкасъл, Тотнъм на Димитър Бербатов и Селтик са сред вероятните нови членове.

Платини и членовете на Г 14 ще се срещнат на 21 декември.

„Новата организация ще бъде независима от УЕФА и ще има голяма тежест по важните въпроси свързани с развитието на футбола – като компенсациите за играчите, докато изпълняват задълженията си към националните си отбори”, продължава Алекзандър.

„Една от главните теми ще бъде също и изготвянето на международния календар, за да не пречи той на първенствата в страните. Преговори текат и в момента, но до споразумение още не се е стигнало”, каза още той.