Президентът на УЕФА Мишел Платини е останал доволен от включването на допълнителни двама асистент рефери по време на квалификационен турнир за юноши до 19 години в Словения, съобщи говорителят на европейската централа Уилям Гаяр.

Платини лично посети надпреварата, в която за първи път бяха използвани още двама помощник-арбитри, които следяха внимателно случващото се в двете наказателни полета и изрази мнение, че те могат да помогнат много на главните съдии при нарушения, симулации или при други инциденти в наказателните полета, без да е нужно да се въвежда видео-повторение за спорните моменти.

„Г-н Платини наблюдава срещите през уикенда и след тях разговаря със съдиите, играчите и треньорите. Той чувства, че това е добър начин за решаването на проблема , за който всички говорят”, заяви Уилям Гаяр.

„С тази система се продължава традицията на играта, защото съдиите остават хората, които решават на терена. Допълнителните асистенти са свързани със слушалки с главния рефер. Те имат връзка само с него. Ако главният арбитър прецени, той може да игнорира техния сигнал.”

„Първите опити са добри, но ще направим обстоен доклад след края на трите турнира, на които ще има допълнителни рефери. След това ФИФА и Борда на световната футболна асоциация ще решават”, каза още Гаяр.