Президентът на Европейската футболна централа Мишел Платини смята, че планът на шефа на световната федерация Сеп Блатер за ограничаване на броя на чужденците в националните първенства няма как да бъде осъществен.

Босът на ФИФА заяви, че през 2010-а година чужденците в отборите, на които ще се разчита на терена, трябва да бъдат най-много пет. Колагат му от УЕФА обаче е на друго мнение и смята това за невъзможно, тъй като световната футболна централа няма как да върви срещу законите на Европейския съюз за свободно движение на работна ръка и капитали и да не понесе много и тежки юридически удари.

„Чисто философски това е отлична идея, но смятам, че в днешното време трудно ще се осъществи. Времето е друго и нито едно ограничение, което е в разрез със законите, не би издържало”, смята Платини.

Според френския експерт, ако ФИФА и УЕФА се опитат да наложат подобни ограничения за страните-членки на Европейския съюз, не е изключено засегнатите държави да реагират с основаването на нова структура.

„Макар и 29, тези страни са сред най-силните в икономически план и не би трябвало да се пренебрегва мнението им за сметка на мнозинството членове на ФИФА”, предупреди Платини.