В Италия днес започна събирането на подписи под петиция срещу участието на футболния съдия Роберто Розети на световното първенство в Южна Африка.

Инициативата е на издавания във Флоренция вестник "Нуово кориере ди Фиренце". Той помества специален фиш с призива да бъде попълнен и върнат в редакцията.

"Не бива да изпращаме Розети на световните финали. Рефер като него не може да представлява Италия в Южна Африка. Постави своя подпис в "Нуово кориере", за да предотвратиш нови скандали," се подчертава в петицията.

Цяла Флоренция, начело с кмета Матео Ренци, е настръхнала, след като в изиграния в сряда отложен мач Фиорентина-Милан /1:2/ Розети не отсъди явна дузпа за спъване на Монтоливо в наказателното поле. Феновете на "виолетовите" започнаха да коват протестни плакати стадион "Артемио Франки".

"Аз съм бесен и възмутен. Засегнато е достойнството на отбора и на целия град. Съдийството на Розети беше скандално. Питам се защо Пиерлуиджи Колина /отговарящ за съдийските наряди - бел.кор./ определи точно него, като се имат предвид предишните му пропуски и това, че в момента той просто е обременен," заяви президентът на "виолетовите" Андреа Делла Вале.

Той имаше предвид два мача - Лацио-Фиорентина /1:1/ през май 2005 година, когато защитникът на домакините Дзаури изчисти топката с ръка от голлинията, и Милан-Фиорентина /1:0/ през януари миналата година, когато пак Монтоливо беше покосен от Фавали в наказателното поле. И в двата случая Розети подмина нарушенията.

Фиорентина не е единственият клуб, който се жалва от арбитъра Розети. През октомври миналата година на стадион "Джузепе Меаца" той не отсъди дузпа в полза на Рома, но "видя" несъществуваща такава за Милан, който се наложи с 2:1 и оттогава преодоля кризата, в която беше изпаднал.

Роберто Розети е роден през 1967 година в градчето Печето Торинезе в провинция Торино. По професия е административен директор на болница. Международният си съдийски дебют прави през 2002 година в двубоя Тунис-Камерун /0:1/. През 2006 година ФИФА го определя за резервен рефер на световното първенство, но става титуляр, защото гръцкият арбитър Кирос Васарас и испанският - Мануел Мехуто Гонсалес не успяват да преодолеят физическите тестове. Сега е определен е да оглави съдийската тройка, с помощници Стефано Айролди и Паоло Калканьо, която ще представлява Италия на световното първенство в Южна Африка.