Перу победи Уругвай с убедителното 3:0 в първия мач от Копа Америка, а домакините от Венецуела завършиха наравно 2:2 срещу Боливия. И двете срещи са от група А на надпреварата.

Двубоят между Перу и Уругвай бе интересен и напрегнат, като резултатът бе открит в 27-та минута от Мигел Виялта, футболист на Спортинг Кристал. Виялта засече с глава центриране на капитана Клаудио Писаро.

В 69-та минута току-що влезлият в игра Хун Карлос Мариньо покачи на 2:0, след хубав пас на Джеферсън Фарфан.

Крайното 3:0 оформи Паоло Гереро две минути преди края на срещата.

В другия мач от група А, веднага след официалното откриване на Копа Америка, домакините от Венецуела посрещнаха Боливия. Отборите си разделиха по една точка, след равенство 2:2.

Малдонадо откри резултата за Венецуела в 21-та минута, но шест минути преди края на полувремето Боливия изравни след автогол на Алехандро Сичеро. Защитникът на българския Литекс игра цял мач за домакините. 

Венецуелците отново излязоха напред в резултата в 56-та минута и вече се виждаха крайни победители, преди в 83-та минута Арсе да ги огорчи с попадение и равен резултат 2:2.

Така в класирането в група А води Перу с 3 точки, пред Венецуела и Боливия с по 1, а Уругвай е без точки.

Копа Америка бе открита от Диего Марадона, а от трибуните срещата между Венецуела и Боливия изгледаха и президентите на двете държави.