Отборът на Пенярол (Уругвай) се класира на полуфинал в Копа Либертадорес за първи път от 24 години насам, след като елиминира Унивесидад Католика (Чили) с общ резултат 3:2. В първата среща Пенярол спечели у дома с 2:0, а на реванша допусна поражение с 1:2. Парагвайският Серо Портеньо също отива сред най-добрите четири отбора в турнира, след като победи у дома с 1:0 Хагуарес Чиапас, а първият мач между двата отбора завърши 1:1.

Пенярол за последен път е играл на това ниво през 1987-а година, когато дори достига и до петата си титла в турнира. Сега обаче още в 18-ата минута домакините от Чили откриха резултата чрез Лукас Прато, който се отскубна от защитата на уругвайците и изскочи сам срещу вратаря, след което изпрати топката в мрежата.

В 69-ата минута домакините вкараха втори гол и изравниха общия резултат чрез Роберто Гутиерес, който се пребори с централния защитник Гийермо Родригес и падайки изстреля топката.

Мачът отиваше към изпълнение на дузпи (в този турнир не се играят продължения), когато бившият уругвайски национал Фабиан Естояноф, който сега играе като халф, се разписа в 85-ата минута.

В Асунсион единственото попадение вкара централният защитник Педро Бенитес, който се разписа след лошо изчистване от корнер в 20-ата минута. Така Серо отива на полуфинал в турнира за първи път от 1999-а година насам. Централният защитник на мексиканския Хагуарес Исмаел Фуентес беше отстранен от игра осем минути преди края на срещата заради втори жълт картон.

Жребий за полуфиналите:

Пенярол (Уругвай)- Велес Сарсфийлд (Аржентина)

Сантос (Бразилия)- Серо Портеньо (Парагвай)