Уругвайският Пенярол се класира за финала на Копа Либертародес, въпреки че загуби като гост с 1:2 полуфиналната среща реванш от аржентинския Велес Сарсфийлд.

Пенярол спечели първия мач в Уругвай преди седмица с 1:0 и с общ резултат 2:2 се класира за финала поради правилото за отбелязани голове на чужд терен.

На финала на турнира бившият тим на Люпко Петрович ще играе с бразилския Сантос, който в другия полуфинал отстрани с общ резултат 4:3 парагвайския Серо Портеньо.

Матиас Миер даде аванс на гостите в 34-та минута, но в добавеното време на първото полувреме Фернандо Тобио изравни. Сантяго Силва в 67-та минута донесе победата на Велес. 11 минути по-късно Силва пропусна дузпа и така не успя да класира своя тим за финала. Домакините доиграха мача с 10 души на терена, след като червен картон получи Фернандо Ортис.

Двата финални двубоя в турнира за Копа Либертадорес ще се играят на 15 и 23 юни. През декември пък спечелилият битката Пенярол – Сантос ще играе на Световното клубно първенство, където ще се изправи срещу еврошампиона Барселона и останалите континентални първенци.