Парагвай се класира за световното първенство през 2010 година след победа над Аржентина с 1:0 в зона Южна Америка.

Този резултат прати парагвайците на световните финали и остави под въпрос участието на тима на Диего Марадона на Мондиала.

Аржентинците не са пропускали световно първенство от 1970 година, но след двете поредни загуби от Бразилия в събота и сега от Парагвай останаха на пето място на точка след четвъртия Еквадор. Само първите четири в групата се класират за световното първенство, а петият играе бараж.

Нелсон Валдес донесе победата на Парагвай с гол в 27-а минута и подпечата билета на тима за световните финали.

Аржентинците тръгнаха да обръщат мача, но в началото на второто полувреме Хуан Себастиан Верон получи червен картон и остави гаучосите в намален състав.

Аржентина има четири загуби в последните пет квалификации и оставането на великия Диего Марадона като селекционер на Аржентина започва да става все по-несигурно.

„Ще се боря за класирането на Аржентина до последна капка кръв. Все още не сме извън световното първенство. Не ме е страх от критики, не ме е страх от никой. Продължавам напред, без значение кой ме критикува”, каза Диего Марадона.

Отборът на Бразилия, който се класира още в събота, победи с 4:2 Чили с хеттрик на Нилмар. Това е 11-а поредна победа на петкратните световни шампиони, които я постигнаха без наказаните Кака, Лусио и Луиш Фабиано и контузения Робиньо.

В тяхно отсъствие Нилмар се разписа в 32-а, 75-а и 77-а минути, а веднъж точен бе Жулио Баптища в 41-а минута.

Умберто Суасо вкара и двата гола за чилийците, които се нуждаят от една победа, за да се класират за Мондиал 2010.

Еквадор победи Боливия с 2:1 като гост и направи голяма крачка към Мондиала. Едисон Мендес, Антонио Валенсия и Кристиан Бенитес вкараха за еквадорците, които заемат четвъртото място, даващо право на участие на световното първенство, с точка повече от петия Аржентина.