Парагвай продължи традицията южноамериканските отбори да се представят силно на Мондиал 2010 и победи с 2:0 Словакия във втората си среща от Група F.

Успехът на гуараните е напълно заслужен, тъй като те доминираха през цялата среща, а тимът на Владимир Вайс създаде първото си опасно положение едва в 93-ата минута.

Парагвайците започнаха много силно двубоя, като започнаха да опитват изстрели към вратата на Ян Муха още от втората минута, най-вече чрез Лукас Бариос.

Селекцията на аржентинеца Херардо Мартино стигна до попадение в 27-ата минута, когато Бариос технично намери Енрике Вера в наказателното поле, между двама защитници Вера шутира в горния ъгъл на вратата на Муха и откри резултата.

Шест минути преди почивката вратарят Муха спаси отбора си, след като Роке Санта Крус бе изпуснат от защитата на Словакия и бе оставен да шутира от наказателното поле, но европейският страж вещо се намеси.

След почивката репрезентацията се опита да изравни играта, но отново на терена на стадион Фрий Стейт бяха червено-белите.

В 72-ата Крус нахлу много опасно в наказателното поле отдясно и центрира към точката на дузпата, голмайсторът Енрике Вера стреля в аут с глава, пропускайки да се превърне в абсолютен герой в мача.

Парагвай все пак вкара втори гол четири минути преди края на срещата, когато с прецизен изстрел от границата на наказателното поле Риверос фиксира крайното 2:0.

Едва в 93-ата минута Словакия създаде единственото си голово положение, но вратарят Виар изби опасния удар на Роберт Витек.

Парагвайците са лидер в Група F на Световното първенство с четири точки. Преди изиграването на мача между Италия и Нова Зеландия, другите три отбора в потока имат по една точка. В последния кръг Словакия среща световните шампиони, а Парагвай се изправя срещу новозеландците.