Парагвай се класира за елиминационната фаза на Световното първенство в ЮАР, след като завърши при нулево равенство последния си мач от групата с Нова Зеландия. Постният хикс обаче се оказа достатъчен за южноамериканците да завършат на първото място в група F.

Двубоят на стадион „Питър Мокаба” в Полокване не предложи почти никакви емоции на зрителите и със сигурност може да претендира за най-слабия мач от началото на Мондиала. Парагвайците бяха по-активният отбор през 90-те минути, но нито те, нито новозеландците успяха да създадат нещо градивно пред вратата на своя съперник и двамата вратари Вилар и Пастън нямаха много работа.

През първата част на мача капитанът на Парагвай Каниса на два пъти стреля опасно от далечно разстояние, но и в двата случая ударите му излязоха в аут. Звездата на новозеландците Крис Килън пък удари с лакът Виктор Касерес, но съдията Юичи Нишимура отсъди единствено фаул.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени и парагвайците атакуваха хаотично. Удар на Виктор Касерес с глава в 62-та минута бе избит от Пастън, а най-чистото положение бе 15 минути преди края. Тогава влезлият като резерва Бенитес се освободи от противниковата отбрана и стреля опасно, но Пастън отново бе на мястото си. Нова Зеландия пък изобщо не успя да затрудни отбраната на Парагвай и мачът завърши при резултат 0:0.

Така, въпреки слабата игра, след победата на Словакия над Италия в другия мач, Парагвай завърши на първото място в група F с актив от пет точки, формиран от една победа и две равенства. На второ място остана Словакия с четири.

Нова Зеландия, при едва второто си участие на Световно първенство, отпадна след груповата фаза, но има всички основания да се гордее от представянето си, тъй като завърши с три точки от три равенства и не познава вкуса на загубата. Освен това, новозеландците завършиха пред световния шампион Италия, който напуска надпреварата с актив от едва две точки.

На 1/8-финал Парагвай ще срещне завършилия на второ място в група Е, който най-вероятно ще се определи в директен сблъсък между Дания и Япония.