Бразилският Палмейрас е на финал на турнира за Копа Либертадорес за първи път от 1999 година, след като отстрани по изключително драматичен начин аржентинския Ривър Плейт в първия полуфинален сблъсък. След 3:0 в първия мач в Буенос Айрес, реваншът изглеждаше протоколен, но надмина всички очаквания по драматизъм. Ривър Плейт спечели с 2:0, а след намесата на ВАР първо беше отменен гол на аржентинците, а след това и дузпа.
 
Съперникът на тима от Сао Паоло ще бъде победителят от двойката Сантос - Бока Хуниорс, които играят малко след полунощ на 14 януари, като резултатът от първата среща е 0:0.
 
Двубоят започна много силно за гостите, които вкараха два гола до почивката и повярваха в чудото. В началото на мтората част Ривър Плейт стигна и до трето попадение, но то беше преразгледано чрез ВАР и в крайна отменено. 15 минути преди края на редовното време Матиас Суарес от гостите беше фаулиран в наказателното поле. Първоначалното решение за дузпа в полза на Ривър Плейт беше преразгледано с ВАР и в крайна сметка наказателен удар не беше отсъден. 
 
Деветте минути добавено време завършиха по изключително драматичен начин, след като се стигна до нова ситуация за дузпа в наказателното поле на Палмейрас. След преглед с ВАР се установи, че преди това положение е имало неотсъдена засада и в крайна сметка дузпа не беше отсъдена, след което съдията свири край на мача.