Не че през изминалите дни футбол не е имало, но често паузите продиктувани от мачовете на националните двубои се възприемат от феновете като...липса на мачове! Тръпката при двубоите на клубните тимове е коренно различна, тя винаги е постоянна величина.

В ефира на Mtel Sport се завръщат срещите от няколко шампионата – ето нашата пресявка на най-интересното и най-драматичното, което може да се очаква в следващите няколко дни.

Няма как да не акцентираме още в началото към Китай по ред причини – там първенството съвсем скоро приключва. Освен това в последните два кръга Гуанджоу Евъргранде сам възроди интригата. Отборът на Сколари, считан до преди две-три седмици за абсолютно необезпокояван на върха и сигурен шампион за вече не знам кой си път, направи два хикса и събуди мечтите на преследвача Шанхай СИПГ. Повдигна с една степен нивото на тревожност и сред своите фенове, че уж сигурното първо място може да бъде откраднато. Все още обаче много фактори сочат краен успех именно за така добре познатия първенец в Китай. Най-малкото – това са четирите точки преднина, четири кръга преди края. И малко, но по-скоро – много. И още – в тези оставащи мачове Гуанджоу има три домакинства! Просто късмет при жребия, който сега идва в удобен момент.

А най-важното – преследвачът има именно в тази финална фаза участие на още два фронта. Единият дори е спорно, дали не е по-приоритетен за момчетата на Андре Вилаш-Боаш. След дни е реванша от полуфинала за Азиатската Шампионска лига срещу Урава в Япония. Не дотам комфортно 1:1 в първия мач, но шансовете за победа и отстраняване на противника са налице, а това би означавало финал за Шанхай СИПГ и...още един мач в следващите седмици. При това какъв? Отборът също така направи успешен рейд в турнира за националната купа и ще мери сили с градския съперник Шанхай Шенхуа. За капак – финалът е в два мача, на разменено гостуване. В същото време Гуанджоу има просто да изиграе тези четири мача, да си вземе 2-3 победи и готово. Титлата е налична. Още днес от 14.35 е време за първата гигантска финална крачка. Домакинството срещу Янбиян. За отявления фаворит в този мач победата не би трябвало да се подлага на съмнение. Може би единствено притеснителен изглежда фактът, че когато става за отбори, търсещи своето спасение – Янбиян е на предпоследно място, събитията често са непредсказуеми. Което пък би напомпало допълнително интригата за първото място. Двубоят е в ефира на Mtel Sport 2.

Отдавна не сме отделяли внимание на мач от Украинската Висша лига. Там разликата в момента е четири точки, естествено в полза на Шахтьор, но другия гранд Динамо е на втора позиция, но с мач по-малко. Пък и съвсем доскоро Динамо бе докоснал за малко върха. В неделя от 19.30 е гостуването на киевчани на Черноморец Одеса. Домакините са имали далеч по-добри времена, от тези, които изживяват в момента. Какво по-кошмарно от последно място в класирането, само с една победа от 11 кръга. Сега пък идва и Динамо с целия си мерак за задължителна победа в опит да не се изостане много от Шахтьор. Мачът отново е в ефира на Mtel Sport 2.

В Русия подбираме два мача – в петък вечер от 19.30 Ахмат срещу Спартак Москва. Шампионите с една идея повечко приличат на актуални първенци, най-малкото записаха серия от пет поредни мача без поражение. Но в Грозни ще е тежко, Ахмат загубиха неочаквано от Тосно с 0:1 и сега ще търсят яростно победата. Двата отбора са с еднакъв точков актив, което допълнително вдига активите на сблъсъка. На другия ден в събота – от 19.00 е дербито на кръга между ФК Краснодар и ЦСКА. Тук също става въпрос за тимове с равен брой точки, но вече намиращи се на трета позиция. Краснодарци са домакини на армейците след две поражения и едва ли ще им е приятно трето, московчани също не са постигали победа от два кръга насам. И двата мача ще вървят по Mtel Sport 2.

Засега в Холандия всичко е спокойно. Имайте търпение поне една седмица. Следва Фейенорд – Аякс. До тогава...