Съд в Лисабон отложи във вторник присъдата по процеса на Руи Пинто, авторът на Football Leaks, заради нов закон за помилване на някои млади нарушители, който може да влезе скоро в сила в светлината на посещението на папа Франциск в Португалия през следващия месец, съобщава агенция „Ройтерс“.

34-годишният Пинто е създал уебсайта Football Leaks през 2015 година, за да разкрива поверителни документи на национални и международни организации, включително трансферни суми, споразумения между спортни организации, договори и информация, свързана с агенциите на футболистите, казват прокурорите.

Той е изправен пред 90 обвинения, включително неоторизиран достъп до данни, нарушаване на неприкосновеността на кореспонденцията и опит за изнудване. Процесът срещу португалеца започна през септември 2020 година.

Пинто, бивш студент по история и самоук компютърен специалист, признава, че е публикувал повече от 70 милиона документа, но казва, че е действал в обществен интерес. Първоначално произнасянето на решението беше насрочено за 28 април, а по-късно беше отложено за четвъртък, 13 юли.

Въпреки това, за да отбележи предстоящото посещение на папа Франциск в периода 2-6 август, който ще присъства на Световния ден на младежта в Лисабон, правителството на Португалия обяви през миналия месец едногодишна амнистия за млади хора на възраст между 16 и 30 години, изтърпяващи присъди до осем години .

За млади хора от същата възрастова група законът също така установява „режим на амнистия“ за престъпления с присъда до една година лишаване от свобода или глоби до 1000 евро (1100 долара). То не обхваща тежки престъпления като убийства или домашно насилие.

В изявление, съдия Маргарида Алвеш заяви, че Пинто влиза в обхвата на закона поради възрастта си към момента на извършване на престъпленията, в които е обвинен.

„Би било безполезно... да издадем решение, което след това, дни по-късно, може да се наложи да бъде променено“, каза Алвеш.

Произнасянето на присъдата ще се състои на 31 юли, ако законът за амнистията влезе в сила до 28 юли, или на 11 септември, ако това не се случи./БТА