Откачени ли са американците? Виждат се световни шампиони през 2026 г.

Световната титла по футбол източник: Gulliver/Getty Images

Световната титла по футбол източник: Gulliver/Getty Images

Американските спортисти винаги са имали себе си за най-добрите в отделните спортове. И затова местните фенове очакват от тях само най-престижните и най-важните отличия - световни и олимпийски титли. 

И ако за много спортове това важи с пълна сила, има и такива, в които американците са предимно ентусиасти и участието им предизвиква предимно колорит. Така е и с футбола. Не американската му разновидност, а истинският, любимият на милиарди по света футбол. 

Там най-доброто класиране на "янките" е третото място от първото в историята Световно първенство, когато обаче участниците са били едва 13, а голяма част от бъдещите футболни гиганти не са участвали. Но сега американците са се прицелили в световната титла през 2026 г.

Тогава се очаква те да са домакини на форума, заедно с Мексико и Канада. И според селекционера на националния отбор на САЩ Брус Арина, титлата тогава е съвсем реална. Колкото и смешно да звучи подобно нещо...

"През 1994 г., когато бяхме домакини, ФИФА просто ни посвети в този спорт. Сега, когато сме домакини през 2026 г., ние ще бъдем сред реалните кандидати за титлата. Преди 23 години не бяхме готови, но сега ще бъде нашето време", заяви Арина. 

Футболът набира все по-голяма популярност в Щатите, но продължава да отстъпва на четирите основни спорта там - бейзбол, американски футбол, баскетбол и хокей на лед. Националният отбор е редовен участник на Световни първенства, но единствено заради слабата зона Северна Америка, която незнайно защо получава 3.5 квоти за Мондиал.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Мондиал САЩ

Други